Турнир по Ръгби 7 "Димитър Гаврилов - Тренера" (история, снимки и видео)

Турнир по Ръгби 7 “Димитър Гаврилов – Тренера” (история, снимки и видео)

turnirРъгби клуб “БАЛКАНСКИ КОТКИ” кани всички свои приятели, привърженици и състезатели от цялата страна на ежегодния турнира по ръгби 7 в памет на легендарния треньор на котките Димитър Гаврилов – Тренера, който ще се проведе на 10 Септември 2016 г. Откриването ще започне от 9:30 ч., а първата среща е от 10:00 ч. И тази година румънците от Галац ще направят турнира международен, а участието на водещите клубове от страната гарантират качествени и оспорвани срещи.

Турнира е отворен и в него могат да вземат участие всякакви отбори, както клубни така и сборни формирования. Такса за участие няма, а единственото изискване към участниците е да носят със себе си спортния си дух и доброто настроение. За да заявите участие свържете се с ръководството на клуба.

За феновете които искат да се насладят на най-новата олимпийска дисциплина ръгби 7 входа е свободен, ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!

Турнирът се провежда от 2010 г., а през годините участие вземат различни отбори от страната и чужбина. В следващите редове ще си припомним как протича турнира до 2015 г.

2010 г.

През септември 2010 г. се поведе първият турнир по ръгби 7 „Димитър Гаврилов – Тренера“, в памет на напусналият този свят радетел на ръгби играта в град Берковица и България – Димитър Гаврилов. Шест отбора взеха участие, които бяха разделени в две групи по три отбора. Домакинът „Балкански котки“ участва с два отбора, а гостите бяха „Витоша“ Бистрица, „Варварите“ София, „Янтра“ Габрово и румънският „Дунарея“ от град Галац. Преди официалното откриване на турнира с едноминутно мълчание бе почетена паметта на Димитър Гаврилов. Турнирът бе открит с мач между „Б“ отборът на „Балкански котки“ и „Дунарея“ Галац. През първият ден се изиграха всички срещи в групите на принципът всеки срещу всеки, а през вторият ден бяха срещите от финалната фаза. Първият полуфинал бе „Балкански котки“ 7:0 „Дунарея“ Галац много интересен мач с нулево равенство на полувремето и победа в края на мача с есе и добавка на Стефан Стефанов. Другият полуфинал завърши с победа на „Витоша“ Бистрица над „Варварите“ София. В крайна сметка първото място успяха да грабнат ръгбистите на „Витоша“ Бистирца, които във финала надделяха над домакините от „Балкански котки“. В малкият финал „Варварите“ се наложиха над „Дунарея“ Глац с резултат 19:12. Вторият отбор на „Балкански котки“ съставен предимно от юноши остави добро впечатление във всички след оспорван мач с „Витоша“ Бистрица играл се есе за есе, но загубен от младите ръгбисти. Все пак в спорът за петото място в крайното класиране „Балкански котки“ „Б“ победи „Янтра“ Габрово. Така завърши първият турнир в памет на Димитър Гарилов. Резултатите не са толкова важни, по-важното е че ръгби играта у нас има своите верни последователи, които умеят да ценят хората отдали живота си в името на джентълменската игра да стъпи сериозно в нашите географски ширини.

Крайно класиране:

1. РК „Витоша“ Бистрица
2. РК „Балкански котки“ Берковица
3. РК „Варварите“ София
4. РК „Дунарея“ Глац
5. РК „Балкански котки“ „Б“
6. РК „Янтра“ Габрово

Най-добър състезател на турнира – Стефан Стефанов от „Балкански котки“
Най-добър млад и преспективен състезател – Иван Куманов „Балкански котки“ „Б“ отбор
Най-млад състезател на турнира бе Влади Стоянов една 9 годишен от „Балкански котки“

Снимки

Видео

Откриване на турнира

„Варварите“ София – „Янтра“ Габрово

„Варварите“ София – „Дунарея“ Галац

2011 г.

Във вторият турнир в памет на Димитър Гаврилов взеха участие 7 отбора. Времето бе превъзходно, качеството на играта като цяло също бе добро. Преди официалното открваване на турнира бе открита новопостроената трибуна за фенове на ръгбито в Берковица. Форматът на турнира бе като миналогодишният. Отборите бяха разделени на две групи. По традиция турнирът бе открит с едноминутно мълчание в памет на Тренера. Съдбата бе отредила при изтеглянето на жребия първият мач да бъде между двата домакински отбора, които бяха в една и съща група. Изненадващо за всички „Б“ отборът на „Балкански котки“ победи първият отбор на „Балкански котки“, който бе основният претендент за спечелване на турнира. Във вторият си мач „Б“ отборът победи „Валяците“ Перник, а в следващия загуби от „Янтра“ Габрово. Ситуацията в групата бе завързана до последно тъй като „Балкански котки“ „Б“ и „Янтра“ Габрово имаха по две победи и една загуба. Фортуна обаче се усмихна на домакинският отбор, който се класира на финал с две точки по-добра точкова разлика. Другата група бе спечелена по безапелационен начин от отбора на „Берковица“. След много оспорван финал, който бе и градско дерби победил в крайния резултат излезе отбора на „Берковица“. С постоянството си в играта показаха, че напълно заслужено станаха шампиони. В битката за третото място надделя отборът предвождан от Антонио Любенов (Бате Тончо) с победа над „Янтра“ Габрово. „Янтра“ Габрово също показаха страхотна игра и заслужено се класираха по-напред от миналата година. Джентълменството на играчите от този отбор също е пословично.
Ето с какви впечатления са остналите от турнира и какво споделиха нашите приятели от „Варварите“ София:

„Поздравления за берковчани. Тази школа се утвърждава като една от най-продуктивните в последните години. Местният отбор се радва на уникално взаимодействие с общината и това показва как с малка, но решителна подкрепа от местните власти, резултатите могат да са забележителни. „Балкански котки“ заслужават поздравления и за организацията на турнира – имаше лекар (въпреки, че инциденти нямаше), дежурни лица, армия от хора заети по организацията, чието име дори не се спомена, хубави жени в публиката и задължителните за спорта бира и скара. Верни на респекта към своя дългогодишен треньор и приятел Димитър Гаврилов – Тренера, който днес вече не е между живите, берковчани правят ни повече, ни по-малко от събитие, на което да се играе ръгби и настроението да бъде високо. С това събитие обаче берковчани показаха много повече, а именно, че за да дадеш път на ръгби, трябва да освободиш хората да играят и изпитат удоволствието от самия спорт. Бюрокрацията бе забравена, пунктуалност нямаше и при нужда състезатели на един отбор се включваха и в друг, а при умора се позволяваха повече от нормативно записаните смени. Жалко, че такива събития няма повече и в други градове на страната. Тогава ръгби нямаше да е популярен само между 200-300 състезатели и техният приятелско-роднински кръг. Жалко и, че не се работи повече на централно ниво, така че местните власти да видят, че ръгби не разваля тревните игрища и възпитава много повече качества у младите, от колкото футбола. Това е отклонение от основната тема, за разкажем за турнира, но трябваше да се изтъкне, за да стане ясно, защо той е уникален и трябва да се съхрани.“

Крайно класиране:

1. РК „Берковица“ (берковчани учещи в „НСА“)
2. РК „Балкански котки“ „Б“ Берковица
3. РК „Витоша“ (Сборен отбор предвождан от Антонио Любенов)
4. РК „Янтра“ Габрово
5. РК „Балкански котки“ Берковица
6. РК „Варварите“ София
7. РК „Валяците“ Перник

Снимки

2012 г.

Крайно класиране:

1. „Балкански котки“ Берковица
2. “НСА” София

Ако знаете пълното класиране на отборите през 2012 г. моля споделете в коментарите.

Снимки

2013 г.

Крайно класиране:

1. „Балкански котки“ Берковица

Ако знаете пълното класиране на отборите през 2013 г. моля споделете в коментарите.

Снимки

2014 г.

Петият турнир „Димитър Гаврилов – Тренера“ бе отложен поради лоши метеорологични условия и наводненията в началото на месец септември през 2014 година. Въпреки всички несгоди предоставени от Майката природа паметта на Тренера бе почетена. Състоя се приятелска среща по ръгби 15 за мъже между отборите на „Балкански котки“ и „Локомотив“ София. Отборът от Берковица спечели по категоричен начин, но резултат не бе най-важен, а причината поради която се изигра тази среща. Мачът бе съпроводен с тежка контузия в коляното на Светослав Благоев от „Локо“ която в последствие обедини цялата ръгби общност в България. От всички му оказана морална подкрепа и финансова помощ, за неговото бързо възстановяване.

2015 г.

По традиция с едноминутно мълчание започна турнира в памет на легендарният треньор на „котките“ Димитър Гаврилов – Тренира. Шест отбора взеха участие разделени на две групи по три отбора чрез жребий. Отборът на „Балкански котки“ бе в група с „НСА“ София и сборен отбор на Сашо Еленков. Във втората група бяха юношеският отбор на „Балкански котки“, „Янтра“ Габрово и румънският отбор „Дунарея“ от град Галац. Класиралите се на първо място в групите си играеха директно финал, а отборите на второ място в групите играеха помежду си мач за третото място.

Най-интересен мач за зрителите и оспорван бе между „Балкански котки“ и „НСА“. Първото полувреме завърши с нулево реми като „НСА“ имаше шанса да поведе в края на полувремето чрез Филип Донов, който проби защитата на „котките“, но бе настигнат на метри от точковото поле и спрян от Алекс Минчев. Второто полувреме започна кошмарно за домакините като „НСА“ поведе в резултата. Макар и трудно със задружни усилия „котките“ наваксаха изоставането в резултата и с голям отборен дух успяха да спечелят мача. Във втората среща „Балкански котки“ победи без проблеми сборната формация на Сашо Еленков и така с две победи успяха да спечелят групата. „НСА“ останаха втори в група с загуба и победа. В другата група на първо място завърши отбора на „Дунарея“, които са изключително млад отбор, но показаха грамотна игра и постоянство. Второто място остана за „Янтра“ Габрово. Финалът между „Балкански котки“ и „Дунарея“ бе спечелен от берковчани, които се наложиха с опит над младият румънски отбор. В малкият финал „НСА“ София с капитан Георги Гаврилов син на Димитър Гаврилов победи „Янтра“ Габрово. В спорът за 5-тото място юношите на „Балкански котки“ надделяха над „Червените дяволи.“

Крайно класиране:

1. РК „Балкански котки“ Берковица
2. РК „Дунарея“ Галац
3. РК „НСА“ София
4. РК „Янтра“ Габрво
5. РК „Балкански котки“ юноши
5. РК „Червените дяволи“ сборен отбор от ветерани предвождан от Сашо Еленков

Най-добър състезател на турнирът – Алекс Минчев (Барееца) – „Балкански котки“
Най-добър млад и преспективен състезател – Влади Стоянов – „Балкански котки“ юноши
Най-атрактивен играч – Божидар Димитров – „Балкански котки“ юноши

Снимки

 

Автор: Петър Йорданов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.