Време ли е за промяна в провеждането на първенството по ръгби

Време ли е за промяна в провеждането на първенството по ръгби

Преди няколко дни стана ясно кой кого среща на четвъртфиналите от Държавното първенство по ръгби за мъже сезон 2015/16. Предварително бях потърсил и преработил таблица, която да показва кой кого среща и може да срещне в елиминационната фаза.

eliminacionna-faza-na-svetovnoto-po-rugbyПонеже навсякъде четвъртфинали се играят така както на Световната Купа по Ръгби, както и на тази по футбол и на тенис турнирите реших, че ние няма да измислим нещо ново, но уви. Оказа се, че в наредбата на БФР има друга схема, която предизвика известно недоволство, защото два от отборите играли в една група имат голяма вероятност да играят отново в полуфиналите. Става въпрос за “Валяците” и “Балкански котки”, които играха вече два пъти в груповата фаза. Дали зад това стои някакъв пъклен план с цел облагодетелстване на някои отбори… едва ли. По скоро е недомислица, защото за никой не е тайна, че има четири фаворита и с три групи два от тях ще са в едната. Начина по който се правят тези схеми е такъв, че да избегне противопоставяне на най-силните отбори от групите в ранен етап, както и разделянето на отборите от една и съща група в различни потоци.

eliminacionna-faza-shema

Това щеше да стане и в нашето първенство, ако така оформилите се четвъртфинални срещи бяха продължили към полуфиналите по начина показан в по горната схема от световното. Сега обаче, ако “Валяците” и “Балкански котки” спечелят очаквано четвъртфиналите си ще играят 4 от 9-те срещи които имат за сезона с един и същи отбор.

Време ли е за промяна в системата на първенството по ръгби? О да, и още как! Да започнем от точковата система, която до колкото съм запознат няма аналог в световен мащаб. Три точки за победа, две за равен и ЕДНА за загуба. Независимо колко добре си се представил в една среща и колко есета си отбелязал 1 или 15 винаги получаваш 3 точки. Когато си се борил цял мач и си отбелязвал точки, но въпреки това си загубил с малко получаваш 1 точка, точно толкова колкото и друг отбор, който е гледал мача от близо и е загубил например с 124 – 0. Този правилник е несправедлив към отборите работещите здраво цяла година и за всеки мач и толерира тези, които играят избирателно и полагат усилия само когато имат интерес. Системата с бонус точките е най-разпространената в ръгби и всички първенства професионални или аматьорски я използват. Националните отбори мъже и юноши също се състезават с тази точкова система. При нея за победа се дават 4 точки, за равен 2, а за загуба 0. Бонус точки можеш да спечелиш когато отбележиш 4 или повече есета в една среща независимо дали си победил, както и когато си изиграл силен мач и си загубил с 7 или по-малко точки разлика.

От сезон 2015/16 в първенството на мъжете се състезават девет отбора, разпределени в три групи. Често се коментира в социалните медии, че най-добре всички отбори да играят в една група вески срещу всеки. С девет отбора на разменно гостуване всеки отбор ще трябва да изиграе 16 срещи по 8 на полусезон. Това е двойно повече от срещите този сезон. Трябва да признаем, че идеята звучи супер, но реално колко отбора могат да си го позволят. Финансово това ще е истинско предизвикателство за ръководствата на клубовете, които трудно се справят и с 8-9 срещи на сезон. Да предположим че съумеят да се справят с парите, тогава идва по-сериозния проблем, а именно късата скамейка на отборите. 16 срещи на сезон са 4 месеца всяка седмица мач. Колко от играчите могат да отсъстват от работа, училище или други лични задължения за такъв дълъг период? Колко от тях ще могат да се възстановяват от контузиите и ще могат да са на разположение на треньора всяка седмица? Колко отбора имат достатъчно смени да покриват отсъстващите? Нека бъдем честни на този етап колкото и да не ни се иска не сме готови за такъв дълъг сезон.

Тогава идва въпроса кой е най-добрия вариант за провеждане на първенството с включването на бонус точки? Това е: две групи/дивизии А и Б. В А група първите 4 или 5 най-силни отбора, в Б група останалите. Разбрах, че повечето отбори не харесват тази идея когато е била предложена в началото на сезона. Така или иначе за всички е видно че има ясна разлика в нивото на отборите. За никой не е от полза по-силните отбори да влагат време и средства в срещи с предизвестен край, които носят основно контузии и разходи, а по младите и неопитни отбори да биват обезкуражавани от тежки загуби с баскетболни резултати. Това не води до развитие и за едните и за другите. По-добрия вариант е отборите от двете групи да играят всяка среща с равностоен противник. Така с бонус точките крайното класиране и от двете групи ще е непредвидимо, но и много ценно, защото, ако продължим да следваме световната практика накрая трябва да има и плейофи. Плейофите са полуфинали в една среща – първия е домакин на четвъртия, втория е домакин на третия, финалите отново в една среща и се играят на терена на по-предно класиралия се отбор в груповата фаза. Отборите показващи добро ниво през целия сезон ще имат предимство в полуфиналите и финалите. На края на сезона последния от група А играе бараж с първия от група Б, което ще даде възможност на развиващите се отбори от долната група да се качат в горната група, ако са достатъчно добри. Така ще се избегне и неприятната ситуация която се получи с “Локомотив” които спират участието си в шампионата твърде рано и може би незаслужено. Също би било хубаво, ако и отборите от група Б се състезават за купа и медали освен правото на бараж. Това би било чудесна възможност за тях да спечелят отличие от държавното първенство и би допринесло за тяхното самочувствие и мотивация.

В крайна сметка излиза, че с две групи отборите ще играят по 8-10 равностойни срещи и всеки отбор ще има равни шансове да спечели първото място в групата си. Ще се радвам ако повече хора споделят и коментират тези предложения или да предложат своите идеи. Нека колкото се може повече хора от всички заинтересовани клубове изкажат мнение, докато има време и не е взето решението за новия сезон, защото очевидно този вариант на провеждане на първенството е крайно неподходящ.

3 коментара за “Време ли е за промяна в провеждането на първенството по ръгби

  • Радко ето ти доказателство за твоята теория:
    Pavel Velkov Беше приет и от Валяците и от Габрово, иначе се падаше първият и вторият от миналото първенство да се срешнат на 1/2 финал, с което не се съгласиха. Ако имате съмнения че е в услуга на НСА…..дали е Габрово или Перник, е без значение за да си първи трябва да минеш през всички иначе……… предпочитам Берковица smile emoticon….

    • Точно това казвам, че трябва да минеш през всички отбори, а не да играеш само с четири от деветте отбора през целия сезон.

      • Treat your web blog I found about the portal associate determined that it was first the ideal shift. Th&#1er82e7;s something to read simple things, is really a many effective specifics, wanted. Welcome on the occupation, perfectly

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.