Ръгби за жени в България

Ръгби за жени в България

rugby-jeni-bulgaria

С тази статия се надяваме да привлечем интереса на нежния пол да се присъедини активно към ръгби обществото в България. Не само като наблюдател, но и като играч! Първата част дава кратка история на ръгби за жени в България, взета от дисертацията на Павел Велков, треньор на националния женски отбор и НСА (с любезното му съгласие). В края на статията можете да намерите най-скорошните успехи на активните отбори, както и предстоящи турнири и контакти на клубове, които ще се радват да отговорят на всякакви въпроси.

Ръгби за жени в България – кратка история

rugby-jeni-bulgaria-woman

“Идея за развитие на ръгби при жените, възниква още по време на популяризирането на играта в България след 1960 година. За съжаление не еднозначното приемане на тази идея и господстващото не само в България консервативно мнение, че това е предимно мъжки спорт не позволява популяризирането и сред жените. Развитието се ограничава в епизодични, демонстративни прояви на състезателки от други спортове. Този застой продължава до края на деветдесетте години, когато след популяризирането на играта сред жените в Европа и Света са сформирани между 1997 и 1999 година първите девически отбори към клубовете на НСА, Локомотив, Драгоман, Годеч, Ихтиман, Габрово, Своге и други.

rugby-jeni-bulgaria-2004

През 1998 година се провежда Държавно първенство за девойки старша възраст, като първи шампион е отборът на НСА с Треньор Павел Велков. Отборът е съставен предимно от ученички от Търговско – банковата гимназия привлечени да тренират и да се състезават за клуба. През 1999 година се провежда и първият шампионат по ръгби за жени, където победители са отново студентките, с отбор изграден от студентки – състезателки от различни спортове под ръководството на Проф. Николай Колев. В следващите години се провеждат първенства за девойки и жени по Ръгби 7 и Ръгби 15. След 2002 година шампионатите при жените се доминират изцяло от отборите на Национална Спортна Академия. Началото е трудно, поради факта че контингента от състезателки е много ограничен и заедно с подготовката на собствени кадри се налага включването и подготовката на състезателки от други спортове.

След 2003 година в РК при НСА налагат стройна система за набиране и подготовка на състезателки, като броят на занимаващите се жени достига до 30. Начина на привличане и подготовка се възприема и от други клубове. Отборите в ДП за жени по ръгби 7 достигат до 10. От особено значение и разкриването на бройки за студентки по ръгби. Ако до 2003 се разчита предимно на трансфер на състезателки от други спортове, то сега в огромната си част от кадрите са студентки по Ръгби. През 2013 отборът на Спортната Академия спечели и своята поредна десета шампионска титла. За съжаление повечето отбори не могат да развиват Ръгби 15 поради липса на кадри и по-големите финансови разходи. Така след 2008 година, се акцентира върху развитието на ръгби 7, като липсата на ръгби 15 се компенсира от увеличаване броя на турнирите по ръгби 7. Държавното първенство става верига от поне 3 турнира и отделно се провежда Купа на България. В периода 2003 – 2004 година се създават женски отбори и в някои ВУЗ-ове в страната, в системата на Българският Студентски Ръгби съюз, които от следващата година се включват в студентски шампионат, в Държавното Първенство и Купата на Бълтария. Това са отборите на ВТУ – София, Университета в Стара Загора, Академик – София.

Участия в международни прояви

rugby-jeni-bulgaria-5-22-04

В международен план националният отбор се включва още в първото Европейско първенство за жени проведено вЛюнел – Франция. Това е първия форум, на който българският отбор може да направи реална преценка за степента на развитие на играта си, да даде оценка на нивото и да изгради насоки за развитие. След първенството, където България загуби всичките си мачове, бе направен анализ на резултата и бе направена стратегия за развитие през следващите 4 години. Изготвянето и изпълнението му бе възложено на Павел Велков и щаб за развитието на ръгби при жените. Женският национален отбор е изграден предимно от състезателки от НСА. През следващата година на Първенството на стария континент отборът на България записа първата си победа, а отборите са вече 16, като отборът на България е 14 ти. На шампионатите през 2005 и 2006 отборът набира самочувствие и опит, и реализира първите си добри постижения записвайки съответно по 3 и 4 победи като през 2005 е 8 ми, а през 2006 в дивизия А четвърти.

jensko-rugby-bulgaria-nsa

През 2006 година националният студентски отбор се класира на 5 място на световното студентско първенство в Рим. През 2008 година женските отборите на Стария континент вече са 34 и са разпределени в три квалификационни турнира. България тръгва мотивирана за добро класиране. В груповата фаза на турнира, побеждава фаворитите от Литва и записва победи над Сърбия, Латвия и Словения. В мача за трето и четвърто място губи нещастно с 10 на 7 от Израел. С това си класиране влиза в първите 17 отбора, като губи 16 място от Чехия по точкова разлика, но се класира в дивизия А за първенството през 2009 гадина.

rugby-jeni-bulgaria-03-05-2009

Българският отбор запази това си място до 2012 година, когато е домакин на ЕП за жени. През този период отборът е с отлична техническа и тактическа подготовка, но се вижда изоставане във функционалното състояние, което влияе върху представянето, особено през втория ден на състезанието. В тази насока, се наложи след първенството през 2011 година въвеждане и експериментиране на методика, за развитие на скоростно-силовите качества при жените.

jensko-rugby-bulgaria-24-04-2011

Отборът се връща сред първите 8 на първенството през 2012, но резултатите от работата в скоростно силов аспект проличаха на Европейското първенство през 2013 в Словакия, където отборът е без загуба в пет мача на първенството и се класира четвърти от 12-те участващи отбора. Месец след това си участие отборът грабва и бронзовите медали на Европейския университетски шампионат в София след отборите на Франция и Португалия, като в мача за трето и четвърто място побеждава Норвегия.

nacionalen-otbor-po-rugby-jeni-16-06-2013 Ръгби за жени

От 2003 година женският вариант е част и от международния турнир за „Купата на Ректора“ София 7, на който са участвали, едни от най- силните отбори по ръгби 7, като „Самурай 7“ и Американските орли, както националните отбори на Полша, Румъния, Молдова, Белгия, Украйна и Австрия. От десетте женски издания на турнира, НСА и Националният отбор на България са печелили 7. Международните участия в Турнири в Европа се допълват от второто място на турнира в Катовице – Полша през 2007, второто място от турнира в Каркасон – Франция през 2010 и петото място във Виена – Австрия през 2008. България участва и в ежегодните, съвмести лагери и турнири провеждани в централна Европа заедно със над 12 страни за развитие на ръгби сред жените. През 2014 сребърни медалистки от университетското първенство в Ротердам!”

Ако искате да опитате ръгби..

Желаещи жени и момичета да играят ръгби в България могат да се свържат с някой от отборите описани по надолу в статията. В момента това са най-активните места в страната, които развиват ръгби за жени. Отборите винаги са в търсене на нови таланти. Желанието и мотивацията са най-важни, над всичко друго може да се работи! Възрастта на състезателките в настоящия национален отбор варира между 20 и 35 години, така че това не би трябвало да спира нови играчи да се присъединят към отбор. Освен това, ръгби спорта предлага добра физическа тренировка и е идеален начин да се поддържа форма. Всички играчи и треньори са приятелски настроени, независимо, че на игрището може да изглеждат сериозни и застрашителни. Ако не сте сигурни дали спорта е за вас, може да се свържете с някой от клубовете и да посетите тренировка или мач. Всеки е добре дошъл, а и също може да доведете приятели и семейство за един нестандартен уикенд!

Контакти на отбори и треньори развиващи ръгби за жени в България

Павел Велков – старши треньор на РК “НСА” София” и националния отбор по Ръгби 7 – жени
телефон: 0892 29 97 25
имейл: rcnsa@abv.bg
Facebook страницa: РК НСА София – Официална страница


Нела Гочева – треньор по ръгби в гр. Стара Загора
имейл: nelagocheva@abv.bg
телефон: 0885860021


Владислава Йорданова и Стойне Карабонев – треньори на РК “ДИВИ КОТКИ” – Ихтиман
адрес: гр. Ихтиман ул. Шипка 1 Стадион Ботев
телефон: 0877352553
Facebook страницa: Ръгби Клуб “Диви Котки”


Николай Кючуков, Петко Колев и Кевин Мот – треньори на РК “БОТЕВ” – Бургас
Адрес: гр. Бургас, кв. Ветрен, ул. Божур №11
Къде тренират: Гр. Бургас, кв. Ветрен, ст. „Черноморец“ – естествена настилка (виж на картата)
Гр. Бургас, ж.к. Изгрев, спортен комплекс „Изгрев“ – изкуствена настилка
Гр. Бургас, ж.к. Акации, ст. „Черноморец“ – естествена настилка
Телефон: 0889216565, 0888295176
Имейл: nikolai.kiuchukov@abv.bg
Facebook страница: https://www.facebook.com/Rugby-club-Botev-Burgas/


Анна Андреева – треньор на Женски клуб за тъч и контактно ръгби „СамоДиви“ – София
адрес на провеждане на тренировки: Спортен комплекс Академика 4-ти километър София
телефон: +359 887 406 004
имейл адрес: anna1604@yahoo.com
уеб сайт: www.samodivirugby.wordpress.com
Facebook страница: https://www.facebook.com/SamoDiviSofia/

Национален отбор по ръгби 7

Малко резултати от международни турнири:

2005 – Прага
България 26 – 7 Израел
България 12 – 05 Австрия
Полша 12 – 07 България
Литва 5 – 12 България
Полша 19 – 0 Австрия
България 0 – 28 Германия

2006 – Люнел
България 12 – 0 Израел
България 14 – 0 Люксембург
Румъния 19 – 0 България
България 27 – 0 Босна Херцеговина

ПОЛУФИНАЛИ – 1/4
Румъния 12 – 10 Полша
България 0 – 22 Андора

ФИНАЛ – 3/4
Полша 10 – 07 България

2013 – Словакия
България 7 – 12 Израел
Латвия 14 – 15 България
България 22 – 12 Словакия
България 26 – 14 Люксембург
България 14 – 14 Андора

Още резултати на националния отбор по Ръгби 7 – жени може да видите ТУК

Автори: Вероника Йорданова, Павел Велков

1 коментар за “Ръгби за жени в България

  • Дано има повече женски отбори !
    Моля, пишете ако знаете и за други клубове!
    Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.